جراحی لوزه در کودکان
در کل 4 لوزه در هر فرد وجود دارد. لوزه بینی یا لوزه سوم که پشت بینی قرار گرفته. لوزه کامی یا دهانی که در دو طرف حلق دهانی قرار می گیرند و لوزه زبانی که در پایین و قاعده زبان قرار می گیرد.
این لوزه ها در دوران جنینی حلقه ای را تشکیل می دهند که در ساخت گلبول های خونی تاثیر دارند و در بعد از تولد در پرزانتاسیون (نشان دادن) ذرات خارجی و بیماری ها به دستگاه ایمنی فرد نقش دارند البته این نقش فقط در لوزه ها انجام نشده و کل مخاط دستگاه تنفسی-گوارشی فوقانی دارای این نقش می باشند.
هرگاه این لوزه ها در زمان بعد از تولد بزرگ شوند در بدن عوارض ایجاد می کنند که امکان دارد نیاز به عمل جراحی جهت برداشتن آن ها شود چون این عوارض از سودی که بودن این لوزه ها دارند بسیار مضرتر بوده و عواقب بدی به همراه دارد.
در مورد لوزه بینی یا لوزه سوم با توجه به موقعیت آن که پشت حفره بینی قرار دارد در صورت بزرگی بیش از حد در مسیر تنفس بینی اختلال ایجاد کرده و بدن به ناچار تنفس خود را از دهان قرار می دهد.
این مورد باعث می شود که کودک در خواب یا بیداری با دهان باز نفس می کشد که راه تنفس اصلی بدن نمی باشد.
تنفس دهانی باعث ناهنجاری های فک و صورت و دندان در کودک شده که تا پایان عمر باقی می مانند و همچنین در تنفس دهانی هوای سرد که از بینی عبور نکرده و گرم نشده است مستقیما وارد ریه شده و باعث افزایش فشار عروق ریه و کاهش کارکرد ریه و به دنبال آن کاهش کارکرد قلب و نارسایی آن می شود.
همچنین هورمونی در خواب عمیق کودکان به نام هورمون رشد ترشح می شود که باعث افزایش سوخت و ساز بدن کودک و رشد آن و آرامش بدن کودک می شود.
به علت مشکلات تنفسی و تنفس دهانی این کودکان خواب عمیق نداشته و هورمون رشد کمتر ترشح شده که رشد این کودکان نسبت به همسن و سالان خود کمتر بوده و معمولا قد نهایی آن ها کوتاه تر می شود.
همچنین در کمبود هورمون رشد عدم تعادل هورمونی به وجود آمده و هورمون های استرس در این کودکان بالاتر می باشد در نتیجه این کودکان دچار بیش فعالی بوده و تمرکز روی تحصیل و یادگیری ندارند.
همچنین احتمال اختلالات تست شخصیت به علت عدم توازن هورمونی در این افراد بالا می باشد. راهی از گوش میانی به ناحیه پشت حفره بینی وجود دارد که از آن طریق هوا برای بهبود عملکرد گوش میانی به پشت پرده گوش می رود و همچنین ترشحات گوش میانی به درون حلق می ریزد.
وقتی لوزه بینی بزرگ شود این راه را می بندد و ترشحات پشت پرده گوش کودک جمع شده و کودک دچار کاهش شنوایی می شود که اگر زود تشخیص داده شده و درمان شود قابل برگشت می باشد در غیر اینصورت کودک دچار کاهش شنوایی دائمی می شود.
در مورد لوزه گلو هم بزرگی آن باعث مخفی ماندن عفونت درون شیارهای آن شده و کودک دچار گلودردهای چرکی تکرار شونده می شود که با توجه به تکرر دفعات عفونت، کودک ضعیف شده و دچار افت عملکرد می شود. جراحی هر لوزه از طریق داخل دهان به راحتی انجام می شود و عمل بسیار کوتاه مدت در قیاس با سایر عمل ها است.
بهترین سن جهت جراحی لوزه در کودکان بین 3 تا 5 سالگی است و در صورت بالاتر رفتن سن احتمال بروز عوارض ناشی از بزرگی لوزه ها بیشتر است. در سن زیر 3 سالگی نیز در صورت نیاز با درنظرگرفتن تمهیداتی عمل لوزه قابل انجام است.
توصیههای قبل از عمل جراحی لوزه در کودکان
- از 8 ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن جلوگیری شود.
- در صورت سابقه بیماری خاص و یا سابقه عمل جراحی و یا مصرف دارو حتما جراح را مطلع سازید.
- حتما قبل از عمل آزمایشات مربوط را انجام داده و مورد روئت پزشک و متخصص بیهوشی قرار دهید.
توصیه های پس از عمل جراحی لوزه در کودکان
- با توجه به احتمال زیاد خونریزی پس از عمل از خوردن غذاهای سفت و گرم جلوگیری شود.
- بهتر است جهت روز اول رژیم مایعات سرد و بستنی و پس از روز دوم غذاهای نرم همچون سوپ به کودک داده شود که این رژیم تا یک هفته ادامه دارد و پس از یک هفته کودک توسط جراح ویزیت شده و در صورت فراهم بودن شرایط غذاهای معمول جهت کودک شروع شود.
- در هفته اول از فعالیت های ورزشی و تحرک شدید کودک اجتناب شود.
- تا مدتی پس از عمل ممکن است خروج مایعات خورده شده از بینی رویت شود که طبیعی بوده و به مرور از بین می رود.
- همچنین ممکن است صدای کودک نیز تغییر کرده که این نیز به طور طبیعی پس از مدتی از بین می رود.